[O1] klimatyzacja - jak często uzupełniacie czynnik

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wklicki
    Classic
    • 2010
    • 28

Zamieszczone przez x_cite
    tak przy okazji imieniny mam jak coś
    No i co w związku z tym... chcesz postawić flaszkę :diabelski_usmiech
    Aktualnie: OCTAVIA I 1.8T 20V 150km AGU
    Było: FABIA I 1.4 MPI + LPG
    OCTAVIA 1.9 TDI 90km

• romman
    Ambiente
    • 2009
    • 201

Witam,

Samochód z 2009 i oprócz odgrzybiania nic nie robiłem z klimą. Dalej chłodzi i nie wydaje mi się, że coś z nią nie tak, więc chciałem zapytać:

1) Jak często uzupełniacie czynnik i czy robicie to z musu, czy profilaktycznie?
    2) Po jakim czasie od załączeniu klimatyzacji z kratek powinno lecieć zimne powietrze? (auto na biegu jałowym)
    3) Czy są jakieś proste metody upewnienia się, że czynnika jest wystarczająca ilość?

Pacjent to O1. Byłby to czwarty sezon bez ruszania klimy. Mam kumpli z Mitsubishi i Citroenami co znacznie dłużej jeżdżą i nic z klimą nie robią. Nie chcę obudzić się z ręką w nocniku na wakacjach na południu Europy :?

Dzięki

Komentarz

• t271828
      Elegance
      • 2008
      • 928

Re: klimatyzacja - jak często uzupełniacie czynnik

Zamieszczone przez romman
      Witam,

Samochód z 2009 i oprócz odgrzybiania nic nie robiłem z klimą. Dalej chłodzi i nie wydaje mi się, że coś z nią nie tak, więc chciałem zapytać:

1) Jak często uzupełniacie czynnik i czy robicie to z musu, czy profilaktycznie?
      2) Po jakim czasie od załączeniu klimatyzacji z kratek powinno lecieć zimne powietrze? (auto na biegu jałowym)
      3) Czy są jakieś proste metody upewnienia się, że czynnika jest wystarczająca ilość?

Pacjent to O1. Byłby to czwarty sezon bez ruszania klimy. Mam kumpli z Mitsubishi i Citroenami co znacznie dłużej jeżdżą i nic z klimą nie robią.
      Dla swietego spokoju warto zrobic - ja robie pelny serwis mniej wiecej co 4 lata, sprawna instalacja spokojnie tyle wytrzymuje. Trudno powiedziec po jakim czasie bo to zalezy np. od temperatury na zewnatrz, temperatura mierzona w kratkach powinna wynosic 4-8 stopni, ale to tez zalezy od temperatury na zewnatrz.

Komentarz

• Artur73
        Drive
        • 2007
        • 82

Zrobiłem pierwszy przegląd klimatyzacji po czterech latach, na moje pytanie ile ubyło czynnika chłodzącego pan z serwisu odpowiedział - nic. Klimatyzacja działa bez problemu.

Komentarz

• mrfazi
          • 2010
          • 3103
          • Superb III (3V3)
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Artur73
          Zrobiłem pierwszy przegląd klimatyzacji po czterech latach
          ile płaciłeś za w/w usługę i na czym polegała, tzn. czy klima była uzupełniana ?

Komentarz

• soszek81
            L&K
            • 2010
            • 1245

Ja dziś zrobiłem serwis po 2 latach od poprzedniego.

Klima działała, jednak odniosłem wrażenie że ciut słabiej jak powinna.

Podłączone do maszynerii (całość zajęła ponad 45 min z czego 30 to był test szczelności).
            Czynnika było po ściągnięciu 660g (powinno 750+- 50g).
            Uzupełnione do 770g.
            Werdykt - klima sprawna i bez zastrzeżeń.
            Organoleptycznie - sprawność się podniosła.

Całość 110PLN.
            Ozonowanie w międzyczasie w cenie.
            Była O1 kombi ALH++ 150/340
            Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

Panowie odswieze temat. Wlasnie mam zamiar zrobic z klima bo mimo ze dziala dobrze, szybko chlodzi i nie smierdzi to odkad mam auto nic nie robilem i nie wiem kiedy bylo robione.
              Tylko sie zastanawiam czy trzeba spuszczac caly czynnik czy wystarczy dopelnic i odgrzybic. Narazie zorientowalem sie w dwoch miejscach, jeden gosc za odgrzybianie dopelnienie i wymiane filtra bierze 120 tylko nie zapytalem czy ozonuje czy inaczej to robi. W innym zakladzie 180 za ozonowanie i spuszczenie czynnika i napelnienie. Podpina pod maszyne Magneti Marelli, nie orientowalem sie zabardzo w temacie jeszcze i w sumie to nie wiem czy 1 opcja wystarczy czy raczej druga, ale szkoda mi 180 zl. Zaznacze jeszcze raz ze klima dziala bez zarzutu.

Komentarz

• kc2ine
                Ambiente
                • 2012
                • 134

Ja wyznaje zasade jak nie zepsute to nie naprawiac...chyba ze sie komus nudzi i ma za duzo pieniedzy.
                W mojej starej rav4 z 2002 nigdy nic nie robilem z klima i dziala wciaz jak za nowosci.

Komentarz

• mau74
                  Drive
                  • 2011
                  • 56

ja też myślę że skoro wszystko działa to nic nie robić jak będzie mało czynnika to przestanie chłodzić, lub będzie słychać buczenie ze sprężarki, starsze klimatyzacje lepiej sie sprawują bo jest inny czynnik chłodniczy którego nie ubywa tak szybko jak R134a

Komentarz

• leszekmw
                    RS
                    • 2005
                    • 5356

Zamieszczone przez mau74
                    starsze klimatyzacje lepiej sie sprawują bo jest inny czynnik chłodniczy którego nie ubywa tak szybko jak R134a
                    a gdzie masz te starsze klimatyzacje :?:
                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                    GVI 1.4TSI
                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Sebastian_M26
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 1823
                      • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez leszekmw
                      Zamieszczone przez mau74
                      starsze klimatyzacje lepiej sie sprawują bo jest inny czynnik chłodniczy którego nie ubywa tak szybko jak R134a
                      a gdzie masz te starsze klimatyzacje :?:
                      No np. Mercedes W124 z 1985 roku.
                      Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• rOBERTO795
                        RS
                        • 2009
                        • 3465
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Ja przeglad robie raz w roku obejmuje on
                        -odgrzybianie
                        -ozonowanie
                        -napelnienie klimy
                        I uważam ze raz w roku powinno się to robić tak samo jak przynajmniej raz w roku wymieniać filtr przeciwpylkowy chociażby po to aby wymienic-uzupelnic olej w sprężarce.Ze o odgrzybianiu po jesieni i zminie nie wspomne.
                        OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

Pracuję...